Lakstempel: van ‘conservatief’ naar decoratief

In een van de vorige blogs kwam aan de orde dat Japanners geen handtekening hebben, maar in plaats daarvan met stempels documenten ‘ondertekenen’. De handtekening die we nu kennen, komt bij ons in de zestiende eeuw in beeld. Voor die tijd werden oorkondes en dergelijke voornamelijk officieel gemaakt met een lakstempel. Waar de rubberstempel met inkt tegenwoordig een ingeburgerd begrip is, begint de ‘ouderwetse’ lakstempel terrein te winnen. Deze keer op creatief én decoratief gebied.

Het idee achter lakstempels is eeuwenoud. Al in de oudheid maakte men met rolzegels afdrukken in vochtig materiaal dat dan opdroogde. Ook in het oude Egypte werd gretig gebruikgemaakt van deze techniek. De Egyptenaren maakten de afdrukken met zegelstenen in bijenwas of klei. Deze afdrukken werden gebruikt voor officiële zaken als overheidsdoeleinden, in het rechtsverkeer en als legitimatie. Ze hadden ook een grote rol in het beveiligen van goederen. Zo werden bijvoorbeeld magazijnen, kisten en privébrieven dichtgebonden met touw, waarop zegels in klontjes klei werden gedrukt en de boel was verzegeld.

Perkament lakstempels
(bron: flickr)

Vooral de tweede helft van de middeleeuwen is een heus lakstempeltijdperk. Er kwamen steeds meer schriftelijke officiële stukken, die professioneel  werden voorzien van een lakstempel middels een persoonlijke zegelring of officiële lakstempel. Eerst nog met (gepigmenteerde) bijenwas, uiteindelijk met de lak (gebaseerd op grotendeels hars) die we nu kennen.

Aangezien er vanaf de zestiende eeuw steeds meer mensen konden schrijven en de handtekening een feit werd, kwam de lakstempel op de achtergrond en werd voornamelijk nog gebruikt om brieven mee te sluiten. Op officiële stukken worden lakstempels tegenwoordig nog wel gezet, maar deze ‘rol’ is grotendeels overgenomen door de rubberstempel met inkt.

Andere tijd, andere functie
Maar de lakstempel is terug van (bijna) weggeweest. En wel op decoratief gebied! Zegels van lak maken producten weer net iets meer bijzonder of chique. Bijvoorbeeld op een diploma om dit document een officiëler tintje te geven, maar ook op luxeproducten als decoratie of op uitnodigingen voor een bruiloft of om een geboortekaartje meer flair te geven. En qua lak is er tegenwoordig ook meer keuze. Naast de originele lak (die weliswaar authentiek is, maar wel breekbaar), bestaat er tegenwoordig ook flexibele lak.

lakstempels, brieven, versieren, creatief, zegels

Van modern lakpistool tot ouderwets laksmeltpotje
Behalve verschillende materialen om de zegels te maken, zijn er ook verschillende werkwijzen. Authentiek of modern, kiest u zelf!

  • Lakpistool. Deze manier van lakstempels maken is heel eenvoudig. Voor een klein bedrag hebt u al een lakpistool, waar u eenvoudig flexibele zegellak (in de vorm van staven) in bevestigt. De lak wordt opgewarmd en valt in druppels op de ondergrond. Met de lakstempel drukt u er de afbeelding in en klaar is uw zegel. Ook kunt u, om het extra speciaal te maken, een gepersonaliseerde lakstempel bij ons bestellen!
  • Het is ook mogelijk om thuis op de traditionele manier zegels te maken. Dit doen we met lakkorrels. Deze zegels zijn, net zoals de echte ouderwetse, wel breekbaar maar dan ook wel weer erg authentiek. Lakkorrels zijn geschikt voor het lakpistool. Wilt u het echt op de ouderwetse manier doen, neem dan het laksmeltsetje van aardewerk met brander.
  • Daarnaast hebben we ook de laksmeltpot in ons assortiment. De moderne versie van het laksmeltsetje, waar overigens ook zeep, was en reliëfpoeders in kunnen worden gesmolten. Leef u uit!
  • Bent u erg creatief, dan kunt u zelfs de zegels nog voorzien van een kleur met speciale lakzegelinkt, wat erg leuk is voor bijvoorbeeld uitnodigingen voor gouden/zilveren huwelijksfeesten of geboortekaartjes.
  • Hebt u echter weinig tijd, dan is er uiteraard aan een oplossing gedacht. Kant en klaar: de zelfklevende lakzegels. We hebben diverse populaire symbolen en tekens in ons assortiment, die eenvoudig op de ondergrond te plakken zijn. Wilt u graag een eigen ontwerp? Wij regelen dat voor u.

creatief, lakstempels, decoratie
(bron: flickr)

Kortom, er is van alles mogelijk. Van verzegelde briefpost tot gedecoreerde flessen om iemand cadeau te geven… uw ‘creatieve handtekening’ zal een glimlach om de mond van de ontvanger toveren. En daar doen we het toch voor?