Blinddrukstempels

blinddrukstempel1
blinddrukstempel2

 

Blinddrukstempels, ook bekend als preegstempels, reliëfstempels, droogstempel of blindstempels, zijn stempels waarmee zeer leuke verfraaiingen zijn aan te brengen aan talloze objecten.
Van oudsher worden blinddrukstempels gebruikt als echtheidskenmerk van een document. Bovendien heeft een blinddrukstempel een plechtige uitstraling.

Creatieve aanwendingen

Tegenwoordig worden blinddrukstempels ook gebruikt voor allerlei creatieve aanwendingen. De geraffineerde schaduwwerking en het voelbare reliëf zijn twee belangrijke aantrekkingspunten van deze stempel. Zijn eenvoud in gebruik maakt de blinddrukstempel bovendien heel toegankelijk.

Toepassingen van blinddruk

Denk aan een afdruk in de envelopklep van een uitnodiging. Aan een geraffineerd  eigen embleem op een tafelschikkingskaartje. Aan een afdruk in een zelfklevende zegel voor op een wijnfles.
Voor iemand die graag boeken of andere geschriften uitleent, is een blinddrukstempel een stijlvol eigendomskenmerk.

 

Welk blinddrukstempel?

Blinddrukstempels zijn onder te verdelen in blinddruktangen en blinddrukpersen. De tangen zijn goedkoper de persen. Een blinddruktang bergt u op in een lade, een blinddrukpers kunt u op uw bureau laten staan. De blinddruktangen worden gemaakt voor 80 grams papier en hebben een beperkte inlaatdiepte. (De inlaatdiepte geeft aan hoe ver u uw papier in de blinddrukstempel kunt schuiven.) Blinddrukpersen zijn er in verschillende uitvoeringen. Zij worden gemaakt voor papier van 80 tot 160 grams en de inlaatdiepte gaat van 5 tot 10 cm.