Keuken zonder snijplank is als stempel zonder inkt

Een keuken zonder snijplank is als een stempel zonder inkt: onmisbaar! In verband met hygiëne schijnt het verstandig te zijn om meerdere snijplanken in de keuken paraat te hebben. In de horeca werkt men (mits er aan de internationale richtlijnen wordt voldaan) met vier snijplanken: voor groente, vlees, vis en brood. Deze gegraveerde snijplank is dus geen overbodige luxe en ook nog eens origineel om als cadeau te geven aan een keukenprins(es), omdat u er een persoonlijke gravure in kunt laten zetten! Wat wordt kokkerellen leuk!

In de horeca zijn houten snijplanken vanwege de HACCP-richtlijnen enkel geschikt om brood mee te snijden vanwege mogelijke bacterievorming. In een houten plank ontstaan na verloop van tijd snijgroeven. Ook zet het materiaal uit en krimpt, afhankelijk van de temperatuur. De groeven zouden voor bacteriën een soort van Snijplankia aan Zee zijn: een heus paradijs.

Glazen snijplanken geven daarentegen geen groeven, maar zijn echt killers voor uw scherpe messen! Veel mensen kiezen als alternatief voor kunststof snijplanken, die minder schadelijk zijn voor de messenset. Wat vaak vergeten wordt is dat dit materiaal bij het snijden een soort krul om de groeven vormt, waardoor de bacteriën slecht te verwijderen zijn. De groeven in een houten snijplank gaan juist open staan wanneer u deze reinigt. Bovendien zijn houten snijplanken het vriendelijkst voor uw messencollectie, omdat het materiaal niet te hard is en de messen dus minder snel bot worden.

snijplank kwaliteit

Een of vier?
Of u een of vier snijplanken wilt gebruiken, is uiteraard uw eigen keuze. Een onderzoek van de Universiteit van Californië spreekt overigens ook de internationale richtlijnen tegen. De onderzoekers suggereren dat op plastic snijplanken gebruikssporen ontstaan waarin bacteriën beter kunnen leven. Op de houten snijplank verdwijnen bacteriën juist ‘onder de oppervlakte’, waar ze zich niet kunnen vermenigvuldigen. Een kwestie van goed schoonmaken en u kunt de snijplank voor alle soorten voedsel gebruiken (bron: http://radar.avrotros.nl).

Bijkomend voordeel is dat de houten snijplank ook eenvoudig te reinigen is. Stop de plank niet in de vaatwasser, daar doet u de kwaliteit van het hout geen plezier mee. Het reinigen kan nóg eenvoudiger en sneller: gewoon met een afwasborstel afborstelen onder een straaltje water. Zorg er wel voor dat wanneer u vlees, vis of gevogelte op de plank heeft gesneden, dat u ook afwasmiddel gebruikt in verband met de bekende bacteriën. En natuurlijk niet vergeten de snijplank goed af te drogen.
Als u uw houten snijplank goed behandelt, kan deze levenslang mee. Wanneer de plank wat droger wordt, smeert u deze in met witte azijn en citroensap. Dan wat zout erop, goed inwrijven en afspoelen. Daarna smeert u er amandel- of druivenpitolie op en laat deze erin trekken. Uw snijplank is weer als nieuw!

snijplank

Warm en huislijk
De authentieke houten snijplank wint dan ook weer terrein in de keukens. Esthetisch gezien is deze snijplank voor velen stukken aantrekkelijker en geeft een warmere, meer huislijke aanblik dan plastic en glas. Dus wilt u iemand verrassen met een originele, authentieke snijplank die mesvriendelijk, prima te reinigen en ook nog eens een genot voor het oog is: pak nu uw kans!